понеділок, 4 лютого 2019 р.

"Обережно- КІР!!!!!"

ЩО ТАКЕ КІР?
  • Кір – заразне інфекційне захворювання, спричинене вірусом, який легко та швидко передається повітряно-крапельним шляхом.
  • Збудником кору є вірус із сімейства параміксовірусів. Вірус кору розвивається в клітинах, розташованих в задній стінці глотки і в легенях. 
  • Внаслідок масової відмови від вакцинації в різних регіонах України все частіше зустрічаються тимчасові епідеміологічні спалахи цієї хвороби.
  • Кір – дитяче захворювання, оскільки здебільшого хворіють діти віком від 1 до 5 років, які не мають щеплення.
  • Вакцина містить живих ослаблених вірусів кору.
  • Згідно з календарем щеплень вакцинацію проводять двічі: І – вік 12-15 місяців; ІІ – вік 6 років (перед школою).
  • Види вакцини:
Моновакцини (містять тільки компонент кору) Комбіновані вакцини (кір+краснуха+паротит). Вакцина вводиться підшкірно або внутрішньо-м’язово в область плеча.
Побічною дією може бути підвищення температури до 38 С, погане самопочуття, що триває 2-3 дні. Інколи незначні алергічні висипи з 4 по 15 день після щеплення.
ХТО ПІДДАЄТЬСЯ РИЗИКУ?
Заразитися кір може будь-яка людина, що не має щеплення, а особливо, діти раннього віку. У групу ризику також потрапляють діти, які погано харчуються( недостатньо вітаміну А) або ті, хто має імунітет ослаблений іншими хворобами. Люди, які перехворіли на кір, отримують імунітет на все життя.
ОБЕРЕЖНО! КІР АТАКУЄ!
СПОСОБИ ПЕРЕДАЧИ КІР
Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах або безпосередньому контакті з інфікованими виділеннями з носоглотки.
Вірус залишається активним в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Він може бути переданий інфікованою людиною протягом періоду часу, що починається за чотири дні до появи у нього висипу і закінчується через чотири дні після її появи.
Важких ускладнень кору можна уникнути при підтримуючому лікуванні, яке забезпечує гарне харчування, належне надходження рідини та лікування дегідратації за допомогою рекомендованих ВООЗ оральних регідратаціонних розчинів.
Для лікування очних і вушних інфекцій і пневмонії слід призначати антибіотики.
Всі діти в країнах, що розвиваються, яким поставлений діагноз кору, повинні отримати дві дози добавки вітаміну А з інтервалом в 24 години. Це може допомогти запобігти ураження очей і сліпоту. Як показує досвід, добавки вітаміну А сприяють зменшенню числа випадків смерті від кору на 50%.
В шкільній бібліотеці діє виставка " Обережно- Кір!"


Немає коментарів:

Дописати коментар