вівторок, 7 квітня 2015 р.

Благовіщення

Що означає свято Благовіщення?









Народне свято Благовіщення Діви Марії є християнським святом. В цей день небесний посланець Гавриїл повідомив Марії, що вона буде Матір'ю сина божого. Ангел вітав її фразою «Радуйся, Благодатна», після чого повідомив Марії, що на неї зійшла благодать від Бога і вона покликана народити Сина Всевишнього. Богослови стверджують, що це стало першою доброю для людства новиною після розриву зв'язку з Всевишнім через гріхопадіння. Після появи архангела Гавриїла Пречистій Діві у людства почалася інша, світла епоха
Історія Благовіщення
Щоб зрозуміти, що означає свято Благовіщення необхідно розібратися в деяких історичних фактах. Що означає згоду Марії народити Ісуса? В першу чергу, це стало проявом дару доброї волі, яким Бог наділив людей. На думку богословів моральна свобода є якістю, таким, що підносить людину над бездушною природою. Таким чином, щира згода Діви Марії дозволило Святому Духові осяяти її, «не испепелив при цьому дівочу утробу». Розвиток плоду проходило за всіма законами, і Марія слухняно виношувала Немовляти до дня його народження.
У день явища Гавриїла Святої Марії збулося давнє пророцтво Ісаї про те, що жінка народить сина, ім'я якого буде Еммануїл, що означає «з нами Бог». У цей день Святий Дух вселився в утробу Марії і зачав сина, покликання якого було у визволенні світу від влади диявола і гріха.
Вже сама назва свята - Благовіщення - доносить головний сенс пов'язаної з ним благої вісті: повідомлення Марії про зачаття нею Богонемовля. Це свято належить до дванадцяти історично важливим православним святом після Великодня. Всі «двонадесяті свята» присвячені важливим подіям земного життя Богородиці та Ісуса.

Коли святкується Благовіщення?

Католики і православні використовують різні дати свято Благовіщення. У протестантів і католиків свято відзначається 25 березня. Існує кілька трактувань виникнення саме цієї дати:


  • Прямий зв'язок з днем Різдва Христового . 25 грудня є датою народження Ісуса. Якщо відняти від цієї дати рівно дев'ять місяців, то вийде дата 25 березня.


  • Дата створення людини. Багато церковні автори вважають, що зачаття Ісуса і явище Марії Гавриїла було 25 березня, так як у цей день Всевишній створив людину. Цей день має стати початком спасіння людини від первородного гріха.


  • День рівнодення. Такий день традиційно вважають днем створення світу, отже, спокута має розпочатися саме в момент весняного рівнодення.

  • Православна церква взяла за основу Юліанський календар з іншим времяисчислением, тому Благовіщення у них відзначається 7 квітня.

    Святкування Благовіщення


    Це свято випадає на тиждень великодніх святкувань, або на дні Великого посту. Це визначає вид літургії. Якщо Благовіщення випало на Посаду, то його правила трохи послаблюються і в цей день можна їсти рибу.
    Що означає свято Благовіщення?
    У разі якщо свято випало на період Страсної седмиці, то пост дотримується також суворо, як і раніше. Якщо Благовіщення святкується в день Великодня (це з'єднання називають «Кіріопасхою»), то поряд з великодніми піснями славлять Благовіщення.
    У цей день є також багато народних традицій. Люди розпалюють багаття - «палять зиму» і «гріють весну». У вогнищах спалюють ганчір'я, сміття, гній, солому. Люди вірили, що на Благовіщення небо відкрите для прохань і молитов, тому ввечері люди вдивлялися в небо в пошуках великої зірки. Коли зірка була видна, потрібно було вигукнути: «Боже, подаруй мені славу!»

    Немає коментарів:

    Дописати коментар