четвер, 23 січня 2020 р.

Мотиваційне есе учасника Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека - 2020»

Мотиваційне есе учасника 
Всеукраїнського конкурсу 
«Шкільна бібліотека - 2020»

Продан Алли Василівни


 Так, я книгар.
 Не лікар, не аптекар, 
Не інженер, не кухар, не банкір…
 Я – більше: я Книгар! Бібліотекар! 
На заздрість всім, всьому наперекір! 
 Петро Гоць   


 В зв’язку з сучасним реформуванням освіти, під впливом процесів інформатизації змінюється цільове призначення завдань освіти. Важливим засобом і формою втілення в життя цих завдань в першу чергу є і шкільна бібліотека. 
  Шкільний бібліотекар – є вчителем , вихователем, провідником у світ знань. У нашому сучасному світі наша професія потребує постійного вдосконалення своїх умінь та навичок. Це і є основною моє причиною участі в конкурсі « Шкільна бібліотека – 2020». Я хочу поділитися своїм досвідом роботи з колегами та навчатися чогось нового й цікавого в них.   
Участь в цьому конкурсі – це хороша можливість презентувати себе, висвітити великому колу людей свої надбання, продовжувати навчатися і здобувати нові знання, використовувати їх у своїй роботі. Як, мабуть , і всі учасники конкурсу, я вважаю, що моя робота найкраща і гідна перемоги. Прийшовши працювати в шкільну бібліотеку, я поставила собі за мету зробити все можливе, щоб мої читачі дружили з книгою, щоб із книги, як із найчистішого джерела, черпали знання і з непідробним інтересом входили в широкий і багатогранний світ, який відкриває книга, жили за давно встановленим мудрим законом: ні дня без читання! Я дуже люблю свою роботу і не уявляю своє життя без школи, дітей, без своєї рідної бібліотеки – царства книг. Це мій дім. 
Вважаю, що місія бібліотеки та роботи бібліотекаря полягає в накопиченні, створенні, збереженні власних і світових інформаційних ресурсів, що відповідають вимогам навчального процесу і науково-дослідної роботи в школі, забезпеченні інформаційних потреб учнів, вчителів школи відповідно до принципів доступності, оперативності, інформативності і комфортності.
 Гасло моєї діяльності: “ Кожному учневі - книгу! Кожній книзі – читача!». В своїй щоденній роботі я намагаюсь формувати в учнів інтерес до навчання та читання, спонукаю їх оволодіти культурою читання, створюю належні умови для сприймання, розуміння й оцінки прочитаного, намагаюсь зацікавити кожного процесом читання,прививаю моїм читачам гарний смак, розвиваю пізнавальні здібності .
 З метою виховання в учнів інтересу до читання , стали традиційними в нашій школі такі заходи, як екскурсії-знайомства з бібліотекою, індивідуальні та групові бесіди, вікторини, конкурси на кращого читача школи та кращий читаючий клас, бібліотечні уроки, огляди нової літератури, аналізи читання, брейн - ринги , квести та інші заходи. Проведення всіх цих заходів я висвітлюю в своєму блозі, який веду з 2014 року. Блог дає мені можливість рекламувати різноманітні послуги бібліотеки, розповсюджувати бібліотечні новини, став джерелом професійної інформації, майданчиком для спілкування з користувачами, шляхом підтримки діалогу через пости та коментарі.
 На питання “ Якою я бачу свою шкільну бібліотеку в найближчі роки ?”, хочу відповісти словами американського бібліотекознавця Мелвіла Д’юї: “ Якщо стара книгозбірня була джерелом, до якого йшли всі спраглі знань, то нова – це водогін, що розносить живильну вологу по домівках ”. Бібліотеку свого шкільного закладу, через 3 роки, я хотіла б бачити з модернізованою інфраструктурою: просторим, зручним, гарно освітленим приміщенням , де є зона відпочинку, сучасним обладнанням (мультимедійною дошкою, телевізором, ксероксом, сканером, сучасними комп’ютерами) , оновленим бібліотечним фондом та оцифрованими каталогами та фондами. Вірю, що шкільна бібліотека перетвориться у життєво важливий ресурсний центр для всієї шкільної родини – учнів, вчителів і батьків, що впливатиме на них і сприятиме зростанню інтелектуального учня. 
Що вже зроблено? У нашій шкільній бібліотеці дуже гарно й затишно. Великі вікна, світле , але мале приміщення. Кімната поділена на спеціальні зони: абонемент та читальна зала, є комп`ютер,який підключено до мережі інтернет. Постійно оновлюються виставки, організовуються свята, зустрічі, вікторини, проходять акції «Подаруй книгу шкільній бібліотеці» та інші. Актив бібліотеки бере участь у роботі книжкової лікарні , у проведенні різноманітних заходів та проведенні рейдів перевірки стану збереження шкільних підручників.
 Свій фаховий рівень підвищую шляхом самоосвіти, вивченням новинок літератури, пройшла курс професійної перепідготовки в 2017 році в Черкаському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради
( 120 годин), а також:
 - закінчила онлайн -курс «Критичне мислення для освітян» (30 годин)- 2017р., - брала участь у Інтернет
 – семінарі « Роль шкільної бібліотеки у національно- патріотичному вихованні дітей та молоді»
 - квітень 2017р. - брала участь в обласному семінарі 
« Осучаснення роботи бібліотеки через підвищення професійної майстерності бібліотекарів закладів загальної середньої освіти»
 - 10.10.2018р. - брала участь в Всеукраїнському вебінарі «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини» (до 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського) (4.12.2018р.),
 -онлайн –курс ЕДЕРА для вчителів початкової школи (60 годин) - 2019р., 
- у вебінарі « Читати модно: як заохотити школярів до читання» - ( 2 години- 18.03.2019р.), 
- брала участь у Інтернет – семінарі «Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня» - 2020р. 
Була нагороджена : 
-Дипломом Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради за активну участь у проведенні Всеукраїнського місячника «Шкільна бібліотека - за здоровий спосіб життя» -2017 р. 
- Дипломом Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради за активну участь у проведенні Всеукраїнського місячника «Шкільна бібліотека - центр творчого розвитку дитини» (до100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського)» - 2018 р. 
Професія «Бібліотекар» не вмре! Сподіваюсь на те, що крилата фраза «Як пройти до бібліотеки?» буде актуальною ще для багатьох поколінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар