пʼятниця, 24 квітня 2020 р.

АВАРІЯ НА ЧАЕС

Аварія на Чорнобильській АЕС - найбільша ядерна техногенна катастрофа в світі, яка сталася в ніч з 25 на 26 квітня  1986 року. Під час планового відключення реактора, що тривало 20 секунд, різко стрибнула напруга в 4-му енергоблоці АЕС, внаслідок чого стався тепловий вибух, який призвів до жахливих наслідків.


https://static.ukrinform.com/photos/2016_04/1461335629-4205.jpg?0.691528827833388
ЖАХЛИВІ НАСЛІДКИ АВАРІЇ НА ЧАЕС 

Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

У жителів забруднених районів, а також у всіх, хто брав участь в ліквідації наслідків аварії, виявили схильність до катаракти, серцево-судинних захворювань, зниження імунітету. Крім того, було доведено, що опромінення невеликими дозами радіації може викликати тривожність та агресивність і впливає на психіку людей та, особливо, дітей.

Зараз вважається, що найбільш розповсюдженою хворобою, викликаною викидом радіоактивних речовин в Чорнобилі, є рак щитовидної залози та лейкемія. Окрім того, говорять про збільшення кількості випадків вроджених патологій у дітей, а також про підвищення рівня дитячої смертності на забруднених територіях.

Також внаслідок аварії на ЧЕС постраждали 5 120 км² сільгоспугідь та 4 920 км² лісів. У 1986 році було евакуйовано близько 11 6000 осіб. Замість відселеного міста Прип’ять для персоналу ЧАЕС побудовано місто Славутич.

Рекомендовані книги:

Репортаж із ЧорнобиляІллєш А.В., Пральников А.Є. Репортаж із Чорнобиля.– М.: Мысль, 1988.– 176 с.
Книга розповідає про аварію на 4-му енергоблоці ЧАЕС в кінці квітня 1986 р., про ліквідацію її наслідків. Журналісти були в числі перших відряджених газетою “Известия” протягом півроку працювали в зоні аварії.
 
Чернобыль с намиЯрошенская А.А. Чернобыль с нами.– М.: Книга, 1991.– 160 с.
 
Сталкери. Документальна розповідьСталкери. Документальна розповідь / Грінпіс Україна.– К.: ДС Україна проект, „А.Л.Д.”, 1996.– 56 с.
 
Чорнобиль ДСП. Наслідки ЧорнобиляКовалевська Л. Чорнобиль ДСП. Наслідки Чорнобиля.– К.: Абрис, 1995.– 328 с.
Незалежне розслідування злочину під назвою “Чорнобиль”, документально і фактично підтверджує аналіз проблем ядерного насильства. Вперше показана динаміка розвитку чорнобильської ситуації з 1986 по 1994 роки з використанням статистично достовірних данних радіобіологічних і медичних досліджень.

Чернобыль – каким его увидел мирКоваленко А.П., Рисованный Ю.В. Чернобыль – каким его увидел мир.– К.: Молодь, 1989.– 176 с.
Книга розповідає як закордонні засоби масової інформації висвітлювали події в Чорнобилі.
 
Губарев В.С. Зарево над Припятью: Записки журналиста.– М.: Молодая гвардия, 1987.– 239с.– (Эврика).
Книга розповідає про аварію на Чорнобильській АЕС, про історію розвитку вітчизняної атомної промисловості, про сьогодення та майбутнє мирного атому.
 
Радиация и рак. Нетрадиционные методы профилактики и леченияКругляк Л.Г. Радиация и рак. Нетрадиционные методы профилактики и лечения.– Донецк: Донеччина, 1998.– 320с.
У книзі поєднані дві важливі теми, які висвітлюють проблеми допомоги людям, що знаходились під впливом іонізуючої радіації, а також онкохворим.
 
Ядерный следЯдерный след / В.С. Губарев, И. Камиока, И.К. Лаговский и др.; Сост. Г.Малкин.– М.: Энергоатомиздат, 1990.– 104 с.– (Пресс-клуб Советского комитета защиты мира; Ядерное общество СССР).
У книзі радянські і японські журналісти розповідають про розвиток ядерної енергетики, про аварії на Південному Уралі і в Чорнобилі, та про ліквідації їх наслідків, про вплив аварії на екологію. Вперше розповідається про уранову копальню та збагачувальний завод у м.Шевченко. Радянські журналісти розповідають про атомну промисловість Японії.


Бремя “мирного” атомаКуркин Б.О. Бремя “мирного” атома.– М.: Молодая гвардия, 1989.– 269 с. – (Свободня трибуна)
Про проблеми сучасного стану і перспективи розвитку ядерної енергетики, про уроки Чорнобильської катастрофи.

Діти Чорнобиля.Гуцало Є. Діти Чорнобиля.– К.: Соняшник, 1995.– 104 с
Трагедія Чорнобиля – основний зміст цієї книги. „Україна після атомної катастрофи 1986 р. стала скорботною чорнобильською матір’ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою”. Книга „Діти Чорнобиля” – це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв – уже після Чорнобиля.
 
Чорнобиль: Документальна повістьЩербак Ю.М. Чорнобиль: Документальна повість.– К.: Дніпро, 1989.– 223.– (Романи й повісті.№1)
Автор часто бував у Зоні АЕС, мав численні зустрічі з учасниками „опору атомній стихії”. Враження від побаченого, почутого лягли в основу документальної повісті. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу АЕС. При цьому приділяє особливу увагу причинам, що привели до вибуху четвертого реактора.

Вибір пам’яті: Вірші і поемиГорлач Л.Н. Вибір пам’яті: Вірші і поеми.– К.: Молодь, 1988.– 160 с.
Книга публікує вірші громадянського звучання та інтимної лірики, а поети – про щоденний подвиг людей, що працювали на Чорнобильській АЕС в „дні суворого іспиту”.

Храм Солнца: СтихотворенияДрач И.Ф. Храм Солнца: Стихотворения.– К.: Рад.письменник, 1988.– 125с.
 
Дозиметрична зона: Поезії.Ночовний М.В. Дозиметрична зона: Поезії.– К.: Укр.письменник, 1992.– 101 с.
Вірші збірки намагаються загострити увагу на суперечностях природи, людської душі. „Кохання неприкаяне, невлаштоване, у дечому й трагічне, але всетаки щасливе уже фактом свого існування...”, постає перед читачем

Марія з полином у кінці століття.Яворівський В.О. Марія з полином у кінці століття.– К.: Радянський письменник, 1988.– 262 с.
Про драматичні події весни 1986 року в чорнобильській зоні, де тривалий час перебував і автор – відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії, голова комісії у справах Чорнобильської катастрофи при Президії Верховної Ради України.
 
Лицом к лицу: Стихотворения, поэма.Йовенко С.А. Лицом к лицу: Стихотворения, поэма.– К.: Рад. письменник, 1989.– 111 с.
 
Сім: ПоемаОлійник Б.І. Сім: Поема.– К.: Радянський письменник, 1988.– 96 с.
Поема присвячена пам’яті В.Кібенка, М.Ващука, В.Ігнатенка, М.Титенка, В.Тишури, В.Правику та кінорежисеру Володимиру Шевченко.

Фантом: Сб.документ. и художественных произведений о трагических событиях на чернобыльской АЭСФантом: Сб.документ. и художественных произведений о трагических событиях на Чернобыльской АЭС.– М.: Мол.гвардия, 1989.–239с.
Збірник знайомить із спогадами, оповіданнями, документальними повістями, а також із п’єсою про трагічні події на Чорнобильській АЕС в квітні 1986 року.
 
Мужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка: Поеми. ВіршіМужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка: Поеми. Вірші.– К.: Молодь, 1988.– 144с.
Ця книга є даниною пам’яті загиблих, виявом палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС. Містить повість А. Трегубова „Приборкувачі вогню”, вірші Д. Павличко, Б. Олійника, І. Драча та інших присвячені тим, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.

Немає коментарів:

Дописати коментар