пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

Корисні поради батькам: як навчити дитину читати

Як правильно вчити дитину читати?

 Швидкість читання дитини залежить від її ДНК

Про те, як правильно вчити дитину читати, замислювалися дуже давно. На сьогоднішній день найбільш відомі методики навчання читання, це:
  • Методика Глена Домана. Суть її в тому, що дитину вчать читати відразу цілими словами. Йому показують картки з картинками, поступово збільшуючи кількість цих карток. Підписи на них виконані великими червоними літерами. Метод розрахований на зорову пам’ять малюка.
  • Методика Миколи Зайцева. Використовуються так звані «кубики Зайцева», на яких написані склади (склади). Суть в тому, що дитина, складаючи з кубиків слова, вчиться читати по складах (складів). Дана методика більше розрахована на групове навчання.
  • Звуко-буквений метод. Суть в тому, щоб співвідносити звуки з літерами.
Замислюючись, як правильно вчити дитину читати, хочеться відзначити, що дитина з раннього дитинства чує звуки, а складаючи з літер слова, ми вчимо його аналізувати, навчання йде від простого до складного. Тому зупинимося детальніше на останній методикою.
Починаючи навчання, пам’ятайте, що важливо зацікавити дитину. Придумуйте, на що схожі літери, так буде легше їх запам’ятати, малюйте літери, ліпіть їх з пластиліну, викладайте з паличок, знаходите літери навколо і т. д.
У навчанні дитини читання можна виділити кілька етапів:
  1. Вивчення голосних. Їх всього десять. Заготовте кружечки, на яких букви намалюйте червоним кольором (червоним кольором голосні позначаються на звуковій схемі). Поясніть, що це голосні, їх можна «проспівати». Шукайте ці літери з дитиною в книгах, на афішах, в магазині на цінниках. Розвісьте свої картки всюди і просите дитини їх називати, міняйте картки місцями, поки не переконаєтеся, що дитина їх вивчив.
  2. Вивчення приголосних. Поступово, по одній букві, вимовляючи звук, а не букву («м», а не «ем», «т», а не «те» і т. д.). Глухі та шиплячі приголосні вивчаємо останніми.
  3. Складаємо склади. Додаючи до приголосному гласний, отримуємо склади. Важливо вимовляти склад разом. Спочатку склади вивчаємо нескладні, які складаються з двох букв, де голосний стоїть позаду приголосного, потім склади, в яких голосний стоїть попереду, склади з шиплячими і глухими приголосними, склади з трьох букв. На цьому етапі можна використовувати магнітну азбуку.
  4. Складаємо слова. Поступово ускладнюємо, складаючи більш довгі слова, із слів-словосполучення, потім пропозиції.
Тепер, коли ваша дитина навчився читати, важливо закріпити цей навик. Дуже важливо зрозуміти, як навчити дитину читати книги. Вибираючи книгу для дитини, згадайте, що йому цікаво. Книжки для дитини повинні бути невеликими, з яскравими картинками, букви повинні бути великими. Важливо, щоб дитина розуміла, про що читає, просіть його переказати те, що прочитав. Займайтеся з дитиною регулярно, але ні в якому разі не змушуйте дитину читати, постарайтеся стимулювати його до цього важливого заняття.
Говорячи про те, як навчити дитину правильно читати, слід зазначити, що діти часто змішують букви, подібні за написанням або звучанням, а також неправильно читають закінчення слова. Щоб виправити ці помилки, опрацьовуйте «складні» букви в різних словах, упражняйте дитини в читанні слів у різних граматичних формах. Ніколи не критикуйте дитину, не порівнюйте її з іншими дітьми, наберіться терпіння і допоможіть малюкові.

Як навчити дитину швидко читати?

Сучасна школа вимагає від дитини не лише вміння читати, але і високої швидкості читання. Тому важливо знати не тільки те, як навчити дитину правильно читати, але і як навчити дитину швидко читати? Збільшити швидкість читання допоможуть наступні вправи:
  • Читання на час. Вибирається текст, доступний за віком дитини, що дитина читає його протягом певного часу, а потім ви вважаєте кількість прочитаних слів. Можна повторно прочитати його, при цьому кількість прочитаних слів має збільшитися.
  • Читання за ролями. Разом з дитиною розподіліть ролі і читайте за ролями.
  • Знайти слово. У запропонованому тексті дитина повинна знайти потрібне слово. Можна визначити за який час він це зробить, або позмагатися, хто швидше знайде потрібне слово.
  • Гра «Стоп». Під час читання зупиніть дитини словом «стоп», дитина повинна закрити очі. По команді відкриває очі і швидко знаходить те місце, де його зупинили.
Важливу роль в тому, як навчити дитину швидко читати, грає добре розвинений артикуляційний апарат і великий словниковий запас дитини. Різноманітні скоромовки, артикуляційна гімнастика, пояснення нових незнайомих слів, ігри, що розвивають мову дитини, допоможуть досягти успіху. Швидкість читання вашої дитини залежить також від кількості прочитаних книг, чим більше він читає, тим вище швидкість читання.
 Прищеплювати любов до книг потрібно задовго до навчання читання. З раннього дитинства читайте малюкам. Нехай щоденне читання стане для вас традицією. Обговорюйте з дитиною прочитане, запитуйте, що йому найбільше сподобалося у книжці. Коли дитина освоїть читання, читайте з ним по черзі. Читайте історії з продовженням, щоб йому захотілося почитати на інший день. Дозволяйте дитині самій вибрати книгу для читання. Сходіть з ним в книжковий магазин, нехай він сам побачить, скільки там різноманітних і цікавих книг. В тому, як навчити дитину читати книги, важливу роль відіграє особистий приклад, адже наші діти у всьому нам наслідують.
Отже, знаючи, як навчити дитину читати, можна сміливо братися за справу!

Немає коментарів:

Дописати коментар