вівторок, 14 квітня 2020 р.

Якими можуть бути нові форми роботи бібліотеки


Бібліотечний уікенд – відпочинок в бібліотеці.




 Бібліо-Квест («пошук»)– інтерактивні пригодницькі ігри, учасники яких пересуваються пунктами, знаходять і виконують завдання, долають перешкоди в рамках загального сценарію. Та група учасників, яка досягає фінішу першою – отримує змогу розгадати головну таємницю і отримати супер-приз. 






 Бюро літературних новинок – захід щодо просування новинок літератури серед читацької аудиторії, пропаганда кращих літературних імен, у тому числі через організацію творчих зустрічей.


 Віртуальний зоопарк – перегляд слайд-шоу та подорож по віртуальному зоопарку, знайомлячись з тваринами, згадують у яких казках або літературних творах вони зустрічаються.

Літературна вітрина – захід, підготовлений для демонстрації пропонованих книг, творів, засіб реклами даних книг, творів.



Поетичний зорепад  – захід, присвячений шедеврам поезії чи популярним поетам, що передбачає читання віршів.







Інформхвилинка – коротке інформаційне повідомлення на певну тему.

Літературне лото  – спеціально організоване змагання в знанні літератури з правилами традиційного лото. У лото грають дві команди з рівним числом гравців. Представник команди вибирає із заздалегідь підготовленого набору картку із завданням і зачитує вголос. Завдання на картках - тексти з літературних творів різних авторів. За стилем оповіді та змістом гравці повинні визначити звідки взято ці рядки. 



Літературний марафон – цикл масових заходів, об'єднаних загальною тематикою. Спортивна назва виправдовує подолання якогось маршруту від старту до фінішу, наявність перешкод, змагальний характер. Інтелектуальні питання і творчі завдання, різноманітні конкурси складають програму бібліотечного марафону, який може тривати кілька днів. У марафоні бере участь велика кількість читачів.

Літературна мозаїка – комплексний захід , складений з ряду малих заходів , розважального характеру різноманітних за формою і тематикою. Троє гравців одержують конверти з окремими літерами, з яких треба скласти назви журналів та газет і т.д.

Літературні пазли  – для цієї гри потрібно 2 саморобних портрети героїв казки, які попередньо розрізають на декілька  квадратів. Учасники двох команд по черзі відповідають на запитання ведучого. За кожну правильну відповідь команда отримує квадратик (пазл), з якого складає портрет героя казки. Кількість запитань для кожної команди повинна відповідати кількості квадратиків, на які розрізано портрет. Якщо одна команда не відповідає або дає неправильну відповідь, право відповіді переходить до команди-суперниці, яка за правильну відповідь отримує свій квадратик. Перемагає та команда, яка першою складе портрет.

Поетичний дебют – «Мій перший вірш».

Поетичний зорепад – захід, присвячений шедеврам поезії чи популярним поетам, який потребує читання віршів.

Ринг ерудитів – гра, де дві команди гравців одночасно відповідають на одне і те ж питання, причому перший, відповівши правильно позбавляє суперника можливості відповісти на це ж питання. Перемагає команда, яка набрала більше очків.

Ринг літературний – гра-змагання двох команд на краще знання літературного твору, творчості письменника і т.д.
 Ярмарок літературний – комплекс невеликих, але різнопланових заходів, які проходять одночасно. Це можуть біти вікторини, конкурси, зустрічі з цікавими людьми, номери художньої самодіяльності, ігри, розіграші призів.

Бенефіс книги – захід, що влаштовується на честь однієї книги.

Бенефіс читача – це захід, присвячений кращому читачеві. Заздалегідь можна оформити книжкову виставку улюблених книг читача.


Бібліоглобус – захід, присвячений книгам про історію, культуру, традиції різних країн, подорожі та мандрівки.

Бібліотерапія – заходи з прослуховуванням музики, участю психолога, трав’яним чаюванням.

Бібліотечний Non–stop – під час цього заходу бібліотека протягом дня представляє собою майданчик для відкритого інтерактивного спілкування з цікавими творчими людьми.



Немає коментарів:

Дописати коментар