понеділок, 9 грудня 2019 р.

Історія шкільної бібліотеки


Історія нашої  шкільної бібліотеки .
Результат пошуку зображень за запитом "книги"

Історія шкільної бібліотеки смт. Єрки розпочалася досить давно.

Впродовж багатовікової історії встановлення і розвитку української освіти бібліотека була невід’ємною складовою навчального закладу.

Перші згадки про відкриття шкільної бібліотеки були ще в 1906 році, де при однокласній церковно-приходській школі була відкрита шкільна бібліотека, яка налічувала в своєму фонді — 441 книгу.

Під час Великої Вітчизняної війни — шкільна бібліотека була повністю знищена загарбниками.

З 1953 року при Єрківській десятирічній школі, але в маленькому окремому приміщенні була знову відкрита шкільна бібліотека, яка налічувала в своєму фонді 3752 примірники. З роками кількість книг і підручників поступово зростала.

З побудовою нової, світлої, трьохповерхової школи в 1973 році змінилося і становище шкільної бібліотеки. Вона була переведена в нове шкільне приміщення і сумарний книжковий фонд бібліотеки зріс до 7733 примірників .

Надходження літератури здійснювалося систематично. Це була різноманітна література: художня, науково-пізнавальна, педагогічна, методична.

      Зараз   бібліотека   знаходиться в зручному  приміщенні та має  доступ  до мережі Інтернет.

Бібліотека  забезпечує потреби навчально-виховного процесу в усіх його ланках, надає цілеспрямовану допомогу учням в  опануванні  знаннями з навчальних предметів, виховує бажання розширювати обсяг  знань, знайомить з різноманітними джерелами інформації, навчає користуватися  ними, виховує творчого читача.

Комплектування фонду ведеться з різних джерел:
- централізоване поточне комплектування через управління освіти ;
- одержання літератури замість загубленої читачами;
- передплата на періодичні видання;
- одержання літератури подарованої учнями школи, батьками, спонсорами.


Усю роботу шкільна бібліотека проводить згідно річного плану школи, спрямовує її, виходячи з основних документів про школу, які визначають стратегічні завдання  шляхом реформування освіти й виховання. В обслуговуванні читачів та популяризації книги використовуються  різноманітні форми роботи.

Змістовному розкриттю книжкового фонду  допомагають постійно діючі виставки: „З книгою в країну знань”,  „Цвіти і сяй,  моя державна мово!”, „Краса землі моєї України”, „Вічний вогонь Тарасового  слова”, „Нові надходження”,  „Поети нашого краю”, „За здоровий спосіб життя”,  „Звичаї та обряди нашого народу”, „На допомогу вчителю”, „Вибери книгу до душі”, „У світі казки чарівної”, „Рекомендовано  прочитати учням  5-11 кл.”, „Від А до Я”,  „У світі пригод”  та ін.

Велика  увага  приділяється проведенню   масових  заходів. Це  ігри -  „Двері, казко, відчиняй”,  „Казковий калейдоскоп ”, „Брейн-ринг казок, «Вгадай назву по жартівливому опису ”,  „Подорож до країни Читландії” , вікторини: „Звідки до нас прийшла книга”, „З якої казки казковий герой ” „З якого твору”, „Міфи Давньої Греції”, „З якої казки герой”, „Про книгу та бібліотеку”, конкурси – « Найкращий читач», „Найкращий читаючий клас”,  КВК, бесіди:  „Як книга прийшла до людей”, ”Моя улюблена книга”, „Книга духовна  і матеріальна цінність”, „Про бережливе ставлення до книги”, „Як  доглядати за книгою”, конкурси  малюнків, газет , а також дні відкритих дверей, екскурсії до бібліотеки - в ході яких, бібліотекар звертає увагу учнів на те, як вибирати книгу, як її читати, як продовжити її життя та ін.

Дієву допомогу в роботі шкільної бібліотеки надає актив бібліотеки, який складається з 10 учнів. Вони проводять рейд — перевірки стану збереження  шкільних підручників, допомагають у ремонті книг, проведенні різноманітних шкільних заходів.

Немає коментарів:

Дописати коментар