Бесіда " Щоб
книжка довше жила."
Мета: Ознайомити школярів з правилами користування
книжкою.
Обладнання: Виготовлення
обгорток, закладок, кутиків.
Хід уроку.
І. Повідомлення теми і мети уроку.
ІІ. Вивчення нового матеріалу.
Бібліотекар:
Книжки – як люди: народжуються, живуть, старіють і навіть помирають. Для хворих
людей є поліклініки, лікарні, санаторії. Для хворих книг також є спеціальні
лікарні. Тільки називаються вони по іншому : палітурними і реставраційними майстернями. А в нас , у шкільній бібліотеці,
працює “Книжкова лікарня “. В ній ми лікуємо хворі книги.
Однак усі лікарі знають : будь-яку хворобу легшу попередити, ніж
лікувати. І радять берегти здоров’я. Зокрема, позбутися поганих звичок.
Давайте і ми насамперед запам’ятаємо, що з
книжками не можна робити :
1.
Не можна перегинати книжку .
2.
Не можна загинати сторінки.
3.
Не можна закладати в книжки олівці.
4.
Не можна брати книжки брудними руками.
5.
Не можна читати книжку під час їжі.
6.
Не можна читати книжку на сонці.
Книжки
бояться і бруду, і вологи, і сонячних променів
- від цього псується папір. Ще
книжки бояться пилу і комах точильників.
Найбільше
книги люблять чистоту і дбайливе ставлення.
Класти
книги потрібно тільки на чисті столи і парти.
Перегортаючи прочитану сторінку,
викайте тримати її за верхній край. І
ніколи-ніколи не слиньте пальців.
Чим акуратніше
поводитися з книгою, тим вона довше служитиме. Це зрозуміло. Але і при
найакуратнішому поводженні з книжками обкладинки їхні поступово брудняться. Щоб
обкладинки не бруднилися треба зробити обгортки, кутики. А щоб не бруднилися і
не загиналися сторінки потрібно зробити
закладки.
На кожній обгортці повинна бути
написана назва книжки, вказаний автор, і якщо це підручник, то клас.
Якщо обгортка паперова, то бажано її
обтягти поліетиленовою плівкою.
Виконуючи всі ці правила і вимоги ви
матимете завжди чисті, охайні книги.
А зараз ми з вами подивимося як
правильно виготовляти кутики, робити закладки і обгортати книги.
Практична робота.
Виготовлення кутиків, обгорток,
закладинок.
Немає коментарів:
Дописати коментар